Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο, Γιάννενα, Παρασκευή 1 Ιούνη, 6 το απόγευμα, στη Περιφέρεια Ηπείρου


Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων





Με εισήγηση της κυβέρνησης και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ολόκληρη η Ήπειρος έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες, μετά την υπογραφή και κύρωση από τη Βουλή των σχετικών συμβάσεων, προχωρούν σε έρευνες, για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Η σύμβαση που αφορά το «Οικόπεδο Άρτας- Πρέβεζας» στην εταιρία ΕΛ.ΠΕ ΑΕ, στην πραγματικότητα όχι μόνο εκτείνεται, αλλά και υπερβαίνει, την γεωγραφική έκταση των νομών αυτών και περιλαμβάνει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους: Τα δάση των Τζουμέρκων και τα γραφικά χωριά τους, ποτάμια, γεωργικές εκτάσεις, περιοχές natura, υδροβιότοπους, τον Αμβρακικό κόλπο κλπ. Κι όλα αυτά χωρίς καν να ενημερώσουν τους πολίτες και να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες! Εν αγνοία μας και εν κρυπτώ, ετοιμάζονται να καταστρέψουν την πιο παρθένα  περιφέρεια της χώρας!
Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θ΄ακολουθηθούν και τις σεισμικές εκρήξεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν την ήπιας μορφής ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας.
Πάνω από τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών  και το υποτιθέμενο «εθνικό συμφέρον» που επικαλείται η κυβέρνηση, έρχεται η ζωή των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος – φυσικού και πολιτιστικού- που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Γειτονικά μας παραδείγματα εξορύξεων, όπως στην Αλβανία και στην Basilicata της Ιταλίας, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειές τους, πρέπει να μας αφυπνήσουν και να μας κινητοποιήσουν, ώστε να μην επιτρέψουμε ο όμορφος τόπος μας να υποστεί τα ίδια.
Η Ήπειρος – και η Άρτα ειδικότερα- μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν με ήπιο, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στηριγμένη στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην παράδοση, την ομορφιά του τοπίου και τα ιστορικά μνημεία της, με έμφαση στον τουρισμό, μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και να ανθίσει πραγματικά για όλους τους κατοίκους της. Δεν θα αφανίσουμε το περιβάλλον και την τοπική μας οικονομία για λίγες προσωρινές  θέσεις εργασίας στις εταιρίες του πετρελαίου, ούτε για τα κέρδη τους, από τα οποία ελάχιστα έως καθόλου, θα αποκομίσουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι.
Με αυτό το σκεπτικό συμμετέχουμε στο Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο στις 1 Ιουνίου 2018, στις 6 το απόγευμα στα Γιάννενα και καλούμε όλους του Αρτινούς και τις Αρτινές, όλους τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες να αγωνιστούμε μαζί για τις ζωές μας και για τον τόπο μας.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών.
ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ.
ΝΑΙ στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ και της ΑΡΤΑΣ ειδικότερα.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ τον ΑΓΩΝΑ μας. ΔΡΑΣΤΕ μαζί μας .
Άρτα, Μάης 2018











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκδήλωση την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου με τον Ν.Γιαννούλη

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 , στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας , έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο Νίκος Γιαννούλης , φυσικός - περιβαλλοντολόγος , μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας , σε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των Εξορύξεων στην Ήπειρο . Όπως έχουμε πει δημόσια πολλές φορές σαν Πρωτοβουλία, η πολιτική απόφαση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας, η οποία έγινε και προχωρά χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες , η παραχώρηση στην πετρελαιοβιομηχανία για τα επόμενα 35 χρόνια του τόπου και των ζωών μας, είναι μια απόφαση καταστροφής! Γιατί οι έρευνες , αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν, τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, τις εγκαταστάσεις εξόρυξης – παραγωγής και διανομής, σημαίνει τοξικά αέρια και απόβλητα , ρύπανση και διαχείριση των νερών , αποψίλωση δασών , αλλοίωση

Για τον αγώνα των κατοίκων του Βελεντζικού

Δελτίο Τύπου Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 , στο Πρωτοδικείο Άρτας ξεκίνησε η δίκη της εταιρείας ΓΕΡΑΜΠΗ ΑΕ κατά τεσσάρων κατοίκων του Βελεντζικού Άρτας που υπερασπίζονται την ιδιοκτησία των κατοίκων του Βελεντζικού απέναντι στις ορέξεις κράτους και εταιριών, για κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή. Ο αγώνας των κατοίκων έχει ξεκινήσει από το 2013 . Με αρνητικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων , αρνήσεις παραχώρησης των ιδιωτικών εκτάσεων , προσφυγές στο ΣτΕ και πριν δυο μέρες η εταιρεία ΓΕΡΑΜΠΗ ΑΕ πάτησε το πόδι της στην περιοχή και κρατώντας στο χέρι μια απόφαση εγκατάστασης του ελληνικού δημοσίου , απαίτησε να μπει μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις για να ξεκινήσει εργασίες. Οι κάτοικοι του χωριού που είναι και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των εκτάσεων , αντέδρασαν υπερασπιζόμενοι τα χωράφια τους, τα δάση τους και τις ζωές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν κατηγορούμενοι για « αυτοδικία », έπειτα από μήνυση της εταιρείας και να περάσουν και ένα βράδυ στο αυτόφωρο .

Πανελλαδική Συνάντηση Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Στις 28-29/9 συμμετείχαμε εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις στην Πανελλαδική Συνάντηση των Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Μας γεμίζει αισιοδοξία η συζήτηση, η ανταπόκριση και η απόφαση για συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο. Δηλώσαμε ότι θα συμμετέχουμε στο σχήμα του πανελλαδικού συντονιστικού με εκπρόσωπο μας και τοποθετηθήκαμε σημειώνοντας τα εξής: 1. Δεν παραχωρούμε τον τόπο μας και τις ζωές μας στην πετρελαιοβιομηχανια . Το ζή τημα της παραχώρησης του 1/3 της θαλάσσιας και χερσαίας επικρατείας της χώρας είναι ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας και κρισιμότητας. Ο τόπος μας ανήκει σε εμας στο λαό! 2. Η πολιτική απόφαση για εξορύξεις στην Ήπειρο αποτελεί καταστροφή για το περιβάλλον , για το νερο , για τον τόπο , για τους ανθρώπους της . Όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και συνολικά. Δάση αποψιλωνονται, περιοχές Natura, εθνικά πάρκα, ζώνες Ramsar, παραβιάζονται, ο Αμβρακικός, τα ποτάμια και τα νερά της Ηπείρου τίθενται σε ά