Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανελλαδική Συνάντηση Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων


Στις 28-29/9 συμμετείχαμε εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις στην Πανελλαδική Συνάντηση των Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Μας γεμίζει αισιοδοξία η συζήτηση, η ανταπόκριση και η απόφαση για συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Δηλώσαμε ότι θα συμμετέχουμε στο σχήμα του πανελλαδικού συντονιστικού με εκπρόσωπο μας και τοποθετηθήκαμε σημειώνοντας τα εξής:

1. Δεν παραχωρούμε τον τόπο μας και τις ζωές μας στην πετρελαιοβιομηχανια. Το ζήτημα της παραχώρησης του 1/3 της θαλάσσιας και χερσαίας επικρατείας της χώρας είναι ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας και κρισιμότητας. Ο τόπος μας ανήκει σε εμας στο λαό!

2. Η πολιτική απόφαση για εξορύξεις στην Ήπειρο αποτελεί καταστροφή για το περιβάλλον, για το νερο, για τον τόπο, για τους ανθρώπους της. Όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και συνολικά. Δάση αποψιλωνονται, περιοχές Natura, εθνικά πάρκα, ζώνες Ramsar, παραβιάζονται, ο Αμβρακικός, τα ποτάμια και τα νερά της Ηπείρου τίθενται σε άμεσο κίνδυνο, η διαχείριση του νερού παραχωρείται.

3. Είμαστε απέναντι στους πολεμικούς σχεδιασμούς, στα γεωπολιτικά παιχνίδια και στους ανταγωνισμούς των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε ειρήνη και ευημερία των λαών.

4. Η εξορυκτική παραγωγικη δραστηριότητα υδρογονανθράκων είναι μια μονοδρομικου τύπου οικονομική και παραγωγική διαδικασία, ως εκ'τουτου χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό, κτηνοτροφικό τομέα, στην αλιεία, στον τουρισμό θα χαθούν. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι μερικές εκατοντάδες απολύτως εξειδικευμένες. Εμείς θα υπερασπιστούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους μικρούς και μεσαίους αυτοαπασχολουμενους σε αυτούς τους τομείς που θα δουν τις δουλειές τους να χάνονται. Θεωρούμε ότι η Ήπειρος μπορεί και πρέπει να στηριχθεί σε αυτά που έχει πάνω από το έδαφος και όχι να παραχωρηθεί στην πετρελαιοβιομηχανια.

5. Είχαμε 2 μεγάλες νίκες με τις αρνητικές αποφάσεις 2 ( εκ' των 4ρων) Δημοτικών Συμβουλίων του νομού Άρτας για την παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων. Καλούμε τους ανθρώπους που τους πλησιάζουν οι πετρελαϊκές να μην παραχωρούν τα χωράφια τους!

6. Αγωνιζομαστε για να σταματήσουμε την καταστροφή! Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είμαστε λίγοι! Είμαστε πολλοί και θα νικήσουμε! Θέλουμε και αγωνιζομαστε για ένα άλλο μέλλον για τον τόπο μας! Όχι για αυτό που κάποιοι σχεδιάζουν για εμάς!

Εκ' μέρους της Πρωτοβουλίας Άρτας ενάντια στις εξορύξεις,
Αμπελογιαννη Βασω και Δημήτρης Χουσος







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Κάλεσμα στο μεγάλο Αντι- Εξορυκτικό Συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 17 Ιούνη 2023

  ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας! Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 καλούμε όλες και όλους στο εντιεξορυκτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι. Οι εξορύξεις είναι εδώ και αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τον τόπο, για τον λαό και την χώρα. Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει έδαφος και θάλασσα στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία, να καταστρέψει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μαζί της και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης αρνούνται να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν ακάθεκτα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προδιαγράφει το μέλλον τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο. Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 διαδηλώνουμε στα Γιάννενα μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη γιατί η ΑΛΗΘΕΙΑ επιγραμματικά είναι η εξής: 1.        Οι συμβάσεις βάσει των οποίων γίνονται έρευνες και εξορύξεις στα

Ανακοίνωση για την επανέναρξη των εξορύξεων

ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας! Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία , η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εξορυκτικών διαδικασιών υδρογονανθράκων σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι άμεσα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στα Γιάννενα καθώς αυτό το «οικόπεδο» είναι το πιο ώριμο.Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και από τα ΜΜΕ όλων των τύπων μια τεράστια προσπάθεια αναστροφής και απόκρυψης της πραγματικότητας σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που συμπυκνώνεται στα εξής: «θα γίνουμε παραγωγός χώρα και θα λύσουμε τα ενεργειακά μας προβλήματα» που στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση της κατάστασης φτώχειας και ακρίβειας που επικρατεί στην χώρα, μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα και μόνο των κυβερνητικών νεοφιλελευθέρων επιλογών και απ