Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2ο Φεστιβάλ Δωδώνης με τα πετροδόλαρα της καταστροφής της Ηπείρου

«Μα εσύ, που λες πως τους μισείς, μονάχα στα λόγια τους μισείς, ενώ ζεις με του πατέρα σου τους δολοφόνους. Όσο για μένα, εγώ ποτέ, κι αν ήταν να μου 'φερνε όλα σου κανείς τα δώρα, πού μ' αυτά τώρα τόσο καμαρώνεις, δε θα 'σκυβα κεφάλι εμπρός των. Άμε νάχης στρωμένα εσύ πλούσια τραπέζια, να πλέης μέσα στ' αγαθά. Για μένα μόνη τροφή μου ας είναι, να μην πνίγω τα αισθήματά μου. Κι ας μου λείπουν όλες οι δικές σου τιμές. Δεν τις ζηλεύω, όπως θε νάπρεπε και συ, αν είχες γνώση», Ηλέκτρα του Σοφοκλή


Την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, έξω από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης έγινε ενημερωτική παρέμβαση – διαμαρτυρία πολιτών, κατοίκων και φίλων της Ηπείρου, μετά από ανοιχτό δημόσιο κάλεσμα των Πρωτοβουλιών της Ηπείρου και της Αθήνας ενάντια στην εξόρυξη και στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και της κίνησης Καθαρός Καλαμάς. Μέσα στο Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα παιζόταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης, με «ελεύθερη είσοδο», όπως γράφει άλλωστε κι ο Δήμος Δωδώνης στην ιστοσελίδα του.
«Ελεύθερη είσοδος» για την Ηλέκτρα από τον Δήμο Δωδώνης, που όμως και έχει ήδη πληρωθεί και θα πληρωθεί ακριβά στο μέλλον, αφού όπως επίσης διαφημίζει ο Δήμος Δωδώνης, «μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ Δωδώνης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean Oil και η Νέα Οδός».
Κιμπάρηδες λοιπόν τόσο οι πετρελαϊκές εταιρίες που είναι ανάδοχοι των χερσαίων «οικοπέδων» Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, όσο και η «Νέα Οδός», η εταιρεία «διαχείρισης» της Ιόνιας Οδού, που εισπράττει τα διόδια των 3,00-3,10-3.50 € τη φορά, μετατρέποντας την Ιόνια από δημόσιο δρόμο σε δρόμο κυκλοφορίας για αυτούς που έχουν λεφτά. Κι από κοντά κι η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» που υλοποιεί το έργο ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.

ΑΥΤΟΙ είναι οι «χορηγοί» του Φεστιβάλ Δωδώνης! Κι αφού με συμβάσεις κυρωμένες από το κοινοβούλιο, από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Ηπείρου, έχουν εξασφαλίσει ένα γερό εισόδημα για τα πολλά επόμενα χρόνια, κι αφού και η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα πλαίσια του γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, τους τα έχουν δώσει όλα, μπορούν τώρα κι αυτές να είναι «χορηγοί»!
Κι επειδή ΔΕΝ μπήκε κανένας από τους «άρχοντες» του τόπου στον κόπο να εξηγήσει λίγο στους ανθρώπους που θα παρακολουθούσαν την παράσταση, ποιοι είναι αυτοί οι χορηγοί και γιατί το εισιτήριο είναι δωρεάν, οι Πρωτοβουλίες των πολιτών κατά των ερευνών και των εξορύξεων αλλά και όλες οι συλλογικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αποφάσισαν να ενημερώσουν αυτές: με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, με συζήτηση με τον κόσμο, με πανό, με συνθήματα.
Από τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής και περίπου για δύο ώρες, σε μια πολύ επιτυχημένη παρέμβαση με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων από όλη την Ήπειρο, έξω από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, έγινε μια ωραία συζήτηση με τον κόσμο και τους συντελεστές της παράστασης.
Με πλήρη επίγνωση και σεβασμό, και του χώρου αλλά και του γεγονότος και του ρόλου της θεατρικής παράστασης ως πράξη παραγωγής πολιτισμού, τα μέλη των Πρωτοβουλιών, των συλλογικοτήτων κι όλων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρέμειναν στο χώρο για πάνω από δυο ώρες συζητώντας και ενημερώνοντας κάνοντας κατανοητό στην πράξη ότι θα δοθεί μάχη προκειμένου να σταματήσουν κι οι έρευνες κι οι εξορύξεις στην Ήπειρο! Θα δοθεί μάχη για να κερδηθεί η ζωή, το νερό, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα δάση, η θάλασσα της Ηπείρου! Θα δοθεί μάχη για να πάρουμε πίσω ότι μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις κι οι τοπικοί άρχοντες το έχουν με τόση μεγάλη ευκολία «παραχωρήσει» και ξεπουλήσει!
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθαρρυντική και θερμή. Κι είναι αυτή που δίνει την δύναμη, την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι η μάχη για την Ήπειρο θα κερδηθεί για τους ανθρώπους της κι όχι για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Τέλος να σχολιάσουμε ότι η παρουσία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας εκεί στον χώρο της εκδήλωσης και η «στενή παρακολούθηση» μάλλον πρόβλημα δημιουργεί στα δημοσιονομικά της χώρας, αφού πάει χαμένο τόσο χρήμα σε υπερωρίες κι εκτός έδρας Κυριακάτικα ενώ θα μπορούσε κι αυτό να το μαζέψει η κυβέρνηση για το ματωμένο κυριολεκτικά, «πρωτογενές πλεόνασμα»!
Ακούστε την Ηλέκτρα να λέει στην αδελφή της τη Χρυσόθεμι: «Μα εσύ, που λες πως τους μισείς, μονάχα στα λόγια τους μισείς, ενώ ζεις με του πατέρα σου τους δολοφόνους. Όσο για μένα, εγώ ποτέ, κι αν ήταν να μου ‘φερνε όλα σου κανείς τα δώρα, πού μ’ αυτά τώρα τόσο καμαρώνεις, δε θα ‘σκυβα κεφάλι εμπρός των. Άμε νάχης στρωμένα εσύ πλούσια τραπέζια, να πλέης μέσα στ’ αγαθά. Για μένα μόνη τροφή μου ας είναι, να μην πνίγω τα αισθήματά μου. Κι ας μου λείπουν όλες οι δικές σου τιμές. Δεν τις ζηλεύω, όπως θε νάπρεπε και συ, αν είχες γνώση
Αμπελογιάννη Βάσω
Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Κάλεσμα στο μεγάλο Αντι- Εξορυκτικό Συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 17 Ιούνη 2023

  ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας! Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 καλούμε όλες και όλους στο εντιεξορυκτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι. Οι εξορύξεις είναι εδώ και αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τον τόπο, για τον λαό και την χώρα. Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει έδαφος και θάλασσα στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία, να καταστρέψει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μαζί της και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης αρνούνται να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν ακάθεκτα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προδιαγράφει το μέλλον τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο. Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 διαδηλώνουμε στα Γιάννενα μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη γιατί η ΑΛΗΘΕΙΑ επιγραμματικά είναι η εξής: 1.        Οι συμβάσεις βάσει των οποίων γίνονται έρευνες και εξορύξεις στα

Ανακοίνωση για την επανέναρξη των εξορύξεων

ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας! Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία , η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εξορυκτικών διαδικασιών υδρογονανθράκων σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι άμεσα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στα Γιάννενα καθώς αυτό το «οικόπεδο» είναι το πιο ώριμο.Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και από τα ΜΜΕ όλων των τύπων μια τεράστια προσπάθεια αναστροφής και απόκρυψης της πραγματικότητας σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που συμπυκνώνεται στα εξής: «θα γίνουμε παραγωγός χώρα και θα λύσουμε τα ενεργειακά μας προβλήματα» που στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση της κατάστασης φτώχειας και ακρίβειας που επικρατεί στην χώρα, μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα και μόνο των κυβερνητικών νεοφιλελευθέρων επιλογών και απ

ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας- Απρίλης 2022

  Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία , η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εξορυκτικών διαδικασιών υδρογονανθράκων σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι άμεσα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στα Γιάννενα καθώς αυτό το «οικόπεδο» είναι το πιο ώριμο. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και από τα ΜΜΕ όλων των τύπων μια τεράστια προσπάθεια αναστροφής και απόκρυψης της πραγματικότητας σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που συμπυκνώνεται στα εξής: «θα γίνουμε παραγωγός χώρα και θα λύσουμε τα ενεργειακά μας προβλήματα» που στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση της κατάστασης φτώχειας και ακρίβειας που επικρατεί στην χώρα, μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα και μόνο των κυβερνητικών νεοφιλελευθέρων επιλογών και αποφάσεων συνολικά, επιλογές που έχουν υπηρετηθεί από το σύν